Lage basisvaardigheden op het werk: wat is het, hoe herken je het en wat kan je doen?
Als je moeite hebt met lezen, schrijven, rekenen en of digitale vaardigheden is het lastig om goed mee te kunnen doen in onze samenleving. Niet voor niets noemen we dit ‘basisvaardigheden’. In Helmond beschikt bijna 17% van de inwoners over te lage basisvaardigheden. Dit wordt ook wel ‘laaggeletterd’ genoemd. 60% daarvan heeft een betaalde baan. Een groot deel van deze groep heeft gewoon Nederlands onderwijs gevolgd. Grote kans dat dit ook binnen jouw bedrijf speelt.
Voor de werkgever zijn er nadelen als het personeel lage basisvaardigheden heeft. Denk aan lastige communicatie, minder veiligheid op de werkvloer, lage productiviteit en er blijven kansen liggen als innovaties onbenut blijven. Er is echt wat te winnen als de werkgever zich bekommert om de basisvaardigheden van het personeel. Juist nu ontwikkelingen in de samenleving, op het werk en in de technologie snel gaan. Het draagt bij aan minder fouten op de werkvloer en werkstress en ziekteverzuim gaan omlaag. Werknemers krijgen meer zelfvertrouwen en voelen zich beter en gelukkiger. Voor zowel vitaliteit als duurzame inzetbaarheid van medewerkers, is het een niet te missen onderwerp.
Wat bieden we aan?
Hoe herken je laaggeletterdheid? Er is vaak sprake van schaamte en mensen hebben ook tal van trucjes om het probleem te verbergen. En als je het herkent, wat kun je dan doen? Om je met deze vragen te helpen biedt het Taalhuis tijdens de landelijke week van lezen & schrijven werkgevers een gratis inspiratiesessie aan. Hier krijg je antwoord op deze vragen.
Voor wie?
Iedereen die als aanspreekpunt voor werknemers actief is. Denk aan de HR afdeling, werkbegeleiders of managers. Val je hier niet onder, maar vind je het wel interessant? Meld je dan alsnog aan. Mochten we plek over hebben is iedereen die belangstelling heeft van harte welkom.
Wanneer? Donderdag 14 september van 09.30. -11.30u
Waar? Bibliotheek Helmond, Watermolenwal 11, Helmond.
Meld je aan door een mail te sturen naar info@taalhuishelmond.nl. Vermeld hierin je naam, bedrijf en functie.
Vriendelijke groet,
Taalhuis Helmond
(c) afbeelding: Lilartsy via Unsplash