Heus niet alleen voor anderstaligen, maar ook voor veel mensen die geboren zijn in Nederland: gewoon een Jos, Hans of Jeffrey, een Astrid, Shirley, Hassana of Marion. In Helmond geldt dat zelfs voor 1 op de 6 inwoners. Zij hebben moeite met lezen en schrijven en dat betekent dat zij een brief lezen lastig vinden, maar ook ondertiteling op tv. Ze zijn vaak niet ook verzekerd, of vinden het lastig om te gaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Dat niet alleen, 1 op de 4 jongeren van 15 jaar heeft al een taalachterstand.
De landelijke stichting Lezen en Schrijven vraagt daar in de Week van Lezen en Schrijven van 8 tot 15 september extra aandacht voor. Dan maken honderden organisaties duidelijk dat het niet vreemd is moeite te hebben met lezen, schrijven of rekenen, zoals maar liefst 2,5 miljoen volwassenen in Nederland.
Moeite hebben met basisvaardigheden zoals lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben. In Helmond helpt het Taalhuis hen gratis. Het Taalhuis bestaat uit de LEV Groep, het ROC Ter AA, de gemeente en de Bibliotheek.
Tijdens de Week van Lezen en Schrijven organiseert Stichting Lezen en Schrijven vijf kennissessies. De sessies zijn bedoeld om te inspireren, motiveren én natuurlijk om kennis uit te wisselen. Er zijn sessies voor verschillende terreinen, voor mensen die al langer bezig zijn met laaggeletterdheid of mensen die hier pas kortgeleden kennis mee hebben gemaakt. Voor professionals, politici en vrijwilligers. Dus of je nu een doorgewinterde beleidsmedewerker bent of net begonnen als taalvrijwilliger: schrijf je alvast in voor de sessie die het beste bij jou past!
- Maandag 12 september, 19.30 - 20.30u: Vrijwilligers maken het verschil
- Dinsdag 13 september, 11.00 - 12.00u: Een preventieve (gezins)aanpak van laaggeletterdheid
- Dinsdag 13 september, 19.30 - 20.30u: Basisvaardigheden op de politieke agenda
- Woensdag 14 september, 10.30 - 11.30u: Gecijferdheid en digitale vaardigheden als onderdeel van de integrale aanpak laaggeletterdheid
- Donderdag 15 september, 15.30 - 16.30u: Een integrale aanpak, of hoe eet je een olifant?
Lees meer over de Week van Lezen en Schrijven en over laaggeletterdheid op de website van Bibliotheek Helmond-Peel.