Submenu

Super Sociaal: een onmisbare supermarkt

08-03-2023

Super Sociaal, de supermarkt voor minima in Helmond, is bedoeld voor mensen die (tijdelijk) niet genoeg inkomsten hebben om rond te komen. In Helmond doen op dit moment wekelijks meer dan 1500 huishoudens hun boodschappen bij Super Sociaal.

Vorig jaar waren het er nog 1000, maar het aantal is onder meer door de stijgende energieprijzen en de inflatie het afgelopen jaar explosief gestegen. Steeds meer mensen kunnen door de gestegen kosten hun vaste lasten en boodschappen niet meer betalen. Wim Brouns, bedrijfsleider van Super Sociaal: ‘In december hebben we een tweede kassa geplaatst, en we zijn nu ook vijf dagen open in plaats van drie. We hebben extra medewerkers op de administratie, omdat er maanden bij zijn dat we wel 180 nieuwe aanmeldingen krijgen.’ 

Voor wie is Super Sociaal?

Mensen met een inkomensverklaring ‘tot 100-130% van de bijstandsnorm’ kunnen bij Super Sociaal terecht. Hier betaalt men gemiddeld 70% van de normale supermarktprijs. Voor mensen met leefgeld ver onder het minimum geldt dat zij in aanmerking komen om gemiddeld 20% van de normale supermarktprijs te betalen.

Wim vertelt: ‘Mensen moeten elk jaar een inkomensverklaring laten zien, om het pasje te verlengen. Je zult er verbaasd van staan hoeveel mensen al jaren gebruik maken van de supermarkt. Er is een grote groep mensen die nooit meer uit de armoede komt. Gepensioneerden met een klein aow-tje en amper pensioen, bijvoorbeeld. Zij hebben hun hele leven hard gewerkt, maar kunnen niet van hun oude dag genieten.’ 

Het verhaal van Super Sociaal 

Super Sociaal begon in 2002 als ‘gewone’ voedselbank, met een redelijk beperkt aanbod dat geheel afhankelijk was van wat winkels over hadden. In de loop der tijd veranderde het concept naar een simpele supermarkt, die nog steeds voornamelijk afhankelijk was van giften en aanbiedingen. In 2017 verhuisde de supermarkt naar de huidige locatie, waarna vanuit het Stichtingsbestuur en wethouder De Vries de wens ontstond voor een nieuwe insteek en een uitbreiding van de doelgroep. De supermarkt wilde niet enkel meer mensen onder bewind bedienen, maar ook de steeds groter wordende groep minima. 

Ze schakelden de hulp in van Wim Brouns, die 18 jaar lang een supermarkt had in Mierlo-Hout. Hij deed onderzoek naar de behoeftes en mogelijkheden van de tot dan toe redelijk eenvoudige supermarkt: er was nog geen sprake van een sterke logistiek en automatisering, de kassa had ouderwetse druktoetsen. In juni 2018 ging de vernieuwde supermarkt van start met 250 pashouders, en dat aantal is de afgelopen jaren enorm gestegen. 

In tegenstelling tot de voedselbank, kunnen bezoekers van Super Sociaal zelf kiezen welke boodschappen zij nodig hebben en zelf afrekenen door middel van een winkelpas. Eigenlijk is Super Sociaal dus een doodnormale supermarkt, maar dan met een stuk lagere prijzen. De winkel is elke doordeweekse dag open tussen 10.00 en 16.30 uur. De rijdende supermarkt is elke donderdag in Beek en Donk, Lieshout en Aarle-Rixtel te vinden. 

In de winkel staan zo’n 450 verschillende producten, waaronder dagelijks vers brood, vlees, groenten, fruit, en andere standaard supermarktproducten. Ook biedt de winkel gratis (kinder)boeken en menstruatieproducten. 

Wim: ‘We geven, in tegenstelling tot de Voedselbank, geen boodschappen weg. Voor alles vragen we een bijdrage. Maar alle voordeeltjes die wij krijgen, geven we meteen aan de klant door. Er is geen winstoogmerk, en de gemeente moet fors subsidiëren om te zorgen dat Super Sociaal kan blijven bestaan.’

De handen uit de mouwen 

Super Sociaal is een non-profit organisatie die voor de aankoop van producten kan rekenen op steun van de gemeente, sponsors, leveranciers, bedrijven, donateurs en vrienden. De supermarkt valt onder de Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond e.o. (SMO-Helmond e.o.). SMO biedt op verschillende manieren een vangnet aan mensen die in een crisissituatie zitten (of dreigen te raken), dak- of thuisloos zijn (of dreigen te raken) of zich op een andere manier in een kwetsbare situatie bevinden. 

In totaal zijn er 75 betaalde werkuren binnen Super Sociaal, de rest van het werk wordt gedaan door 34 gedreven vrijwilligers. Sommige van hen werken drie uurtjes in de supermarkt, andere tot wel twintig uur. Van maatschappelijke stages tot ex-onderwijzers, ex-huisartsen en mensen uit de doelgroep die iets terug willen doen: mensen uit alle lagen van de bevolking steken bij Super Sociaal de handen uit de mouwen. 

 Bekendheid onder professionals

Hoewel het aantal klanten van de supermarkt dus flink is gegroeid, zijn er volgens Wim nog teveel mensen die niet van het bestaan van de supermarkt weten. Er is in Helmond een groot aantal inwoners dat wel bij de supermarkt terecht kan, maar nog niet komt. Dit kan allerlei redenen hebben, zoals schaamte of willen proberen het zo lang mogelijk zelf op te lossen, maar ook het feit dat mensen Super Sociaal niet kennen kan meespelen. 

Ook onder professionals mag de winkel nog meer bekendheid krijgen. Zij zijn immers een belangrijke schakel om Helmonders van het bestaan van de winkel op de hoogte te brengen. Wim nodigt Helmondse professionals dan ook van harte uit om een kijkje te nemen op de website. Daarnaast zijn zij van harte welkom om de supermarkt eens te bezoeken!

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Over ons

Ruimte om te leven | Helmond is een beweging die de tweedeling in Helmond wil tegengaan. Overheid, zorg, bedrijfsleven, welzijn en onderwijs steken de koppen bij elkaar om samen de kar te trekken.

Doe je mee?

Nieuwsbrief

Natuurlijk lees je al het nieuws op dit platform; neem vooral de url op in je favorieten!

Wil je ook onze digitale nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan

Volg ons via

    

 

 

Cookie-instellingen